W jednym z postów pisałam o dobru narodowym Wietnamu, jakim niewątpliwie jest kawa. Dziś czas na nieodłączny element podróży po kraju smoka, czyli banh mi. Najlepsza street foodowa opcja na śniadanie i/lub kolację! W poniższym wpisie przedstawiam krótką charakterystykę banh mi oraz listę najlepszych miejscówek z banh mi w Da Nang! Na końcu znajdziesz też mapkę ze wszystkimi lokalizacjami. Pyszne bagietki będą idealnym uzupełnieniem do kawy w Da Nang, którą polecałam w innym wpisie 😉

Banh mi – przepis

Banh mi to nic innego jak nadziewana bagietka, którą można dostać w Wietnamie na niemal każdej ulicy. Jeśli byłaś/eś w Azji, to wiesz, że pieczywo nie jest domeną tej części świata. Bagietki to jednak pozostałość po Francuzach, którzy wkroczyli do Wietnamu w 1858 r. i urzędowali tam aż do II wojny światowej. 

Bułka pieczona jest z mąki pszennej i ryżowej. Po przekrojeniu, wypełnia się ją nadzieniem – mięsnym lub roślinnym. Główną częścią farszu jest mięsny pasztet, kawałki wieprzowiny lub tofu oraz jajko w formie sadzonej lub omleta. Dodatki stanowią zazwyczaj pikle marchwi i rzodkwi, ogórek pokrojony w słupki, dużo świeżej kolendry lub mięty. Smak podkręcają sosy – miks majonezu, sosu sojowego, maggi lub chili. Oczywiście istnieją jeszcze inne składniki dodawane do banh mi, np. awokado, pomidor, papryczki chili. Banh mi kosztuje kilka zł (my zazwyczaj płaciliśmy ok. 3 zł) i są bardzo pożywne. Nie wyobrażam sobie wizyty w Wietnamie bez ich spróbowania!

Najlepsze banh mi w Da Nang

W Da Nang spędziliśmy cały miesiąc, mieszkając tam na przełomie stycznia i lutego 2020 roku. Średnio co drugi dzień jedliśmy banh mi, dlatego udało nam się przetestować sporo miejscówek i wybrać swoje ulubione, które szczerze polecam ❤ Lista najlepszych banh mi w Da Nang (kolejność przypadkowa): 

Bánh Mỳ Cô Bê – bên cạnh Cộng spa

Adres znajdziesz tutaj 😉

Zacznę od bardzo niepozornego stanowiska, do którego trafiliśmy zupełnie przypadkiem. Zachęciła nas kolejka lokalsów czekająca na swoje banh mi, a to zawsze najlepsza rekomendacja! Budka zlokalizowana jest w głównej części Da Nang, niedaleko Han Bridge. Buły można wziąć na wynos lub zjeść na miejscu siadając na maleńkich wietnamskich krzesłach. Wracaliśmy tam za każdym razem, kiedy byliśmy po tamtej stronie miasta. Sami zresztą dodaliśmy tę lokalizację do Google Maps 😁 Zawsze wybieraliśmy banh mi w wersji wegetariańskiej – z jajkiem, ogórkiem, pomidorem, kolendrą i sosem chilli. Przepyszne i bardzo syte! Cena – 20 k VND~3,30 zł

Najlepsze banh mi w Da Nang - Banh My Co Be

Ùmm Banh Mi & Drinks

Adres znajdziesz tutaj 😉

To miejscówka w wyspowej części Da Nang, którą odwiedzaliśmy bardzo często ze względu na dogodną dla nas lokalizację (niedaleko naszego mieszkania). Umm Banh Mi & Drinks to punkt, w którym zjesz bagietki w różnych wersjach smakowych, ale także napijesz się soku czy kawy. Na zewnątrz jest kilka stolików, więc można konsumować na miejscu. Ceny kaw zaczynają się od 20 k VND~3,30 zł, a soków od 25 k VND~4 zł. Banh mi w wersji wegetariańskiej to koszt 15 k VND~2,50 zł, mięsnej 29 k VND~4,70 zł, czyli tyle samo co nasze ulubione z jajkiem.

Sun’s Banh Mi

Adres znajdziesz tutaj 😉

To stanowisko, podobnie jak wcześniejsze, znajduje się w nowszej części Da Nang. Oprócz standardowych wersji banh mi (mięsnych i z jajkiem), Sun’s ma w swojej ofercie także bułę z grillowaną rybą oraz tofu. Przed budką jest kilka stolików, więc można zjeść na powietrzu. Niezależnie od smaku, dodatkami są: kolendra, piklowana marchewka, ogórek, sos sojowy i majonez. Wszystkie pozycje są w takiej samej cenie – 25 k VND~4 zł. Dopłacając 5-10 k VND~0,8-1,60 zł możesz stworzyć zestaw banh mi z kawą lub sokiem.

Najlepsze banh mi w Da Nang - Sun's Banh Mi

Poniżej mapka ze wszystkimi wyżej wymienionymi lokalizacjami:


Jeśli skorzystasz z którejś z naszych rekomendacji, będzie nam bardzo miło, jeśli oznaczysz nas na swoim story 😉