Za czym najbardziej tęsknią Polacy przebywający przez długi czas za granicą? Odpowiedź może być tylko jedna. No pewnie, że za polską kuchnią! Pierogi, polski nabiał, kiszonki, prawdziwy chleb to nasze dobra narodowe. Dzisiejszy wpis dedykuję tym, którzy mieszkając na Bali, zdążyli stęsknić się za polskimi smakami. Przedstawione w tym wpisie miejscówki, w których znajdziesz polskie jedzenie na Bali, to głównie restauracje właścicieli pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego. Z racji podobieństwa tych kuchni do naszej polskiej, zjesz w nich pierogi, barszcz, sałatkę jarzynową czy kotlety mielone. Wiadomo, nie jest to odwzorowanie 1 do 1, ale hello! Nie ma co narzekać 😁
Spis treści
Usha Cafe & Bakery
Tę restaurację znajdziesz na Bali aż w trzech lokalizacjach – w Ubud, w Canggu i w Uluwatu. My wielokrotnie odwiedzaliśmy tę pierwszą, mieszkając w jej sąsiedztwie przez prawie rok. Spróbowaliśmy tam wszystkiego, co jakkolwiek kojarzyło nam się z Polską – pierogi (pielmieni i wareniki), barszcz ukraiński, sałatka a’la jarzynowa (olivier salad), naleśniki czy kotlety mielone (drobiowe) z ziemniaczanym purée i surówką z kiszonej kapusty. Naszym faworytem są pierogi z ziemniakami w sosie pieczarkowym i wspomniany wcześniej zestaw z kotletem mielonym. Świetną opcją jest też możliwość zakupu mrożonych pierogów na wynos!
W tym miejscu nie można też zapomnieć o deserze, ponieważ serwowane tam ciasta są najlepszymi, jakie jedliśmy w Ubud 😍 Na samą myśl o ich torcie marchewkowym czy serniku Snickers leci mi ślinka!
Przykładowe ceny (żeby otrzymać przybliżone ceny w zł, podziel przez 3):
- naleśniki – 30-85k IDR
- pierogi – 40-70k IDR
- barszcz – 55-70k IDR
- zestaw z kotletem mielonym – 70k IDR
- sałatka a’la jarzynowa – 55k IDR
Restauracja dolicza do rachunku 10% podatku i 5% za obsługę.
Aktualne informacje o godz. otwarcia znajdziesz tutaj.
Ituaja Bakery
To restauracja prowadzona przez bardzo sympatyczną panią z Ukrainy. Ze względu na bliską odległość od naszego domu w Uluwatu, odwiedziliśmy ją wielokrotnie. Wyróżnia się przyjemnym wnętrzem i piękną zastawą (zawsze zwracam na to uwagę! 😁). Jedyny minus to brak klimatyzacji, ponieważ lokal znajduje się na powietrzu. Po prostu radzę odwiedzać ją poza godzinami największych upałów, żeby w komfortowych warunkach delektować się polskimi smakami 😉 No właśnie, przechodząc do konkretów… Możesz skosztować tam pysznych pielmieni (jak nasze uszka, tyle że z mięsem), pierogów w kilku wersjach (wytrawne i na słodko) oraz naleśników (te z pieczarkami podobne trochę do polskich krokietów). Jednak to, co mnie osobiście ujęło najbardziej to… bułki słodkie z makiem i serem! To smaki mojego dzieciństwa, kiedy zajadałam się jeszcze pączkami i drożdżówkami 🙈
Przykładowe ceny (żeby otrzymać przybliżone ceny w zł, podziel przez 3):
- pierogi – 45-75k IDR
- naleśniki – 40-65k IDR
- wypieki – od 15k IDR
Restauracja dolicza do rachunku 5% za obsługę.
Aktualne informacje o godz. otwarcia znajdziesz tutaj.
Mamu Ubud Cafe Shisha
To chyba najmniej “polska” pozycja w tym zestawieniu, ale nie mogę przejść obojętnie wobec serwowanego tam ziemniaczanego purée! 😅 Z piersią z kurczaka ten zestaw ma vibe polskiej kuchni w zdrowszej wersji. W ofercie śniadaniowej znajdziesz twaróg domowej roboty. Co prawda w wersji mało popularnej w Polsce, czyli na słodko z owocami i jogurtem, ale daję znać, bo może akurat lubisz 😉
Przykładowe ceny (żeby otrzymać przybliżone ceny w zł, podziel przez 3):
- twaróg na słodko – 70k IDR
- zestaw obiadowy (pierś z kurczaka, purepuréee, sałatka) – 70k IDR
Restauracja dolicza do rachunku 5% za obsługę.
Aktualne informacje o godz. otwarcia znajdziesz tutaj.
Pierogi pierogi – prawdopodobnie najbardziej polskie jedzenie na Bali 😁
Ta miejscówka powstała, kiedy nie było nas już na Bali, więc zaznaczam, że nie mieliśmy okazji sprawdzić jej osobiście. Jednak biorąc pod uwagę jej menu i to, że zbiera w sieci dużo pozytywnych opinii, postanowiłam ją tutaj umieścić. Zresztą nie może istnieć bardziej polskie jedzenie na Bali niż pierogi lepione w knajpce prowadzonej przez Polaka! W ofercie znajdziesz pierogi m.in. z mięsem, grzybami, kapustą czy z ziemniakami i fetą (twaróg jest ciężko dostępny). Są też indonezyjskie twisty z mlekiem kokosowym, mango czy rendang (mięso wołowe bogato przyprawiane, popularne w kuchni indonezyjskiej). Nie zapomnij odwiedzić tej miejscówki, kiedy będziesz na południu Bali (a dokładniej w Sanur).
Przykładowe ceny (żeby otrzymać przybliżone ceny w zł, podziel przez 3):
- porcja pierogów (6 szt.) – 55-60 k IDR
- pierogi na słodko (3 szt.) – 30 k IDR
- sos – 5k IDR
Aktualne informacje o godz. otwarcia znajdziesz tutaj.
Bali Dairy
Bali Dairy to sieć sklepów, która ma swoje filie w Ubud, Canggu, Jimbaran i Sanur. Specjalizują się w wyrobach nabiałowych, które w Indonezji nie są zbyt popularne. Po pierwsze – nabiał nie występuje w tradycyjnej kuchni tego kraju, a dwa – produkty, które są dostępne w lepszych supermarketach na Bali, są importowane z całego świata, dlatego ich ceny bywają naprawdę wysokie. Na dodatek niekoniecznie idzie to w parze z jakością tych produktów. Dlatego Bali Dairy to miejscówka, którą zdecydowanie warto znać! W swojej ofercie mają naprawdę dużo rodzajów serów (mozarella, feta, cheddar, brie, camembert, sery kozie itd.), jogurty smakowe oraz inne produkty nabiałowe jak np. śmietana czy świeże mleko. W kontekście polskich smaków z pewnością zainteresuje Cię twaróg, kefir czy nawet oscypek! 🤯 Twaróg kupowaliśmy u nich wielokrotnie i naprawdę dawał radę. Wyszły z niego nawet pyszne pierogi ruskie! 😁
Aktualne informacje o godz. otwarcia znajdziesz tutaj.
Mam nadzieję, że dzięki przedstawionym miejscówkom choć trochę zaspokoisz swój głód polskich smaków 😉 Jeśli skorzystasz z naszych polecajek, oznacz nas na swoim Instagramowym stories. Będzie nam bardzo miło i chętnie podejrzymy Twoje balijskie wojaże! A jeśli poszukujesz więcej gastro rekomendacji z Bali, odsyłam tutaj.