Kuchnia sycylijska kojarzy mi się głównie z prostotą, świeżością i różnorodnością. Wśród warzyw dominują pachnące pomidory, bakłażany i oliwki. Królującymi owocami są cytrusy – pomarańcze (tradycyjne i czerwone) oraz często spotykane na drzewach cytryny i mandarynki. Sycylijskie wypieki charakteryzują się dużą ilością ricotty, marcepanu i bakalii. W poprzednim wpisie polecałam miejsca, w których smacznie i tanio zjesz będąc w Kataniii. Dziś podpowiadam, co zjeść na Sycylii, żeby doświadczyć tego regionu w pełni ❤ Celowo pomijam pizze, panini i owoce morza, które dostępne są również w innych częściach Włoch. W tym artykule skupiam się na typowo sycylijskich specjałach 😋

Arancini

Wyjazd na Sycylię bez spróbowania choć jednego arancino nie będzie zaliczony! To najpopularniejszy street food na całej Sycylii, który nie raz ratował nas w przypadku nagłego głodu 😁 Arancini to ryżowe kulki (czasem stożki) smażone na głębokim tłuszczu w panierce z bułki tartej. Wypełnienie stanowią różne farsze. Najbardziej znanym jest con ragu, czyli z mięsem, mozarellą i groszkiem, ale są też kulki grzybowe, szpinakowe, z bakłażanem, czy nawet z dynią!

Cornetti

Cornetto + cappuccino = śniadanie idealne! I chociaż rogalik nie wydaje mi się wystarczająco sycącą opcją na śniadanie, to te sycylijskie są po brzegi wypełnione nadzieniem 😍 Jadłam pyszne cornetti waniliowe, czekoladowe i te na bazie serka ricotta, ale bezkonkurencyjnym numerem 1 jest smak pistacjowy. To jest niebo! ❤

Cannoli

Cannoli to rurki z chrupiącego ciasta, nadziane kremem z serka ricotta. Najczęściej w towarzystwie pistacji, migdałów, czekolady czy kandyzowanych owoców.

Jedzenie na Sycylii - cannoli

Granita con brioche

Granita z brioszką, czyli co zjeść na Sycylii na śniadanie w upalny dzień 😉 Granita to mrożony deser, w konsystencji przypominający sorbet, choć bardziej ziarnisty. Najczęściej spotykane smaki to pistacjowy, migdałowy, cytrynowy, kawowy. Nieodłącznym elementem granity jest brioszka, czyli ciepła, maślana bułeczka (z charakterystycznym dzyndzelkiem u góry), której kawałkami nabiera się granitę. Połączenie idealne, koniecznie spróbuj!

Co zjeść na Sycylii - granita z brioszką

Biscotti di mandorla

To niepozornie wyglądające kruche ciasteczka z mąki migdałowej. Do kupienia na wagę w niemal każdej cukierni, choć widzieliśmy też większe, pakowane pojedynczo. Podpowiem, że to też jedna z nielicznych opcji, która może być wegańska, choć oczywiście zawsze pytaj o skład, bo ciastka ciastkom nierówne 😉

Ciasteczka migdałowe
Źródło zdjęcia: https://blog.giallozafferano.it/ricettepanedolci/pasticcini-di-pasta-di-mandorle-o-pasta-reale/

Brioche con gelato

To, że Włochy słyną z dobrych lodów, każdy wie. Ale lody w bułce! Takie dziwy tylko na Sycylii 😁

Bułka z lodami
Źródło zdjęcia: https://www.ricettedalmondo.it/brioche-col-gelato.html

Pasta alla norma

Co zjeść na Sycylii będąc wegetarianinem? Zdecydowanie polecam pastę alla norma! To danie wywodzi się z Katanii, a w jego skład wchodzą: makaron, pomidory, bakłażan, starty ser ricotta salata, bazylia – prostota w najpyszniejszym wydaniu Pasta alla norma Odkąd wyjechaliśmy z Sycylii, odtwarzałam ten przepis w domu już kilka razy 😋 Odczarował on w naszych oczach znienawidzonego wcześniej bakłażana 😁

Jedzenie na Sycylii - pasta alla norma
Źródło zdjęcia: https://www.carolinescooking.com/pasta-alla-norma/

Caponata

Kolejne danie wegetariańskie. Tym razem jest to warzywne leczo z dużą ilością oliwy. Zazwyczaj składa się z pomidorów, bakłażana, selera naciowego, oliwek i kaparów. Dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło 😉 Może stanowić odrębny posiłek lub dodatek do mięs.

Caponata
Źródło zdjęcia: https://philosokitchen.com/caponata-catanese-sicilian/

Pane e panele

Czyli co zjeść na Sycylii będąc w Palermo 😉 Historia pane e panele sięga ponoć IX wieku, kiedy to na Sycylii panowali Arabowie. Są to placki z mąki z ciecierzycy, wody, soli i czasem natki pietruszki. Smaży się je na głębokim oleju i spożywa w bułce z sezamem. Czasem dodatkowo dosala i skrapia cytryną 😉

Jedzenie na Sycylii - pane e panele

Cipollina

Cipollina to mój ulubiony wytrawny wypiek na Sycylii, wywodzący się z Katanii. To koperta z ciasta francuskiego, zawierająca gotowaną szynkę, mozarellę, sos pomidorowy i cebulę (stąd nazwa – cipollina to mała cebula). Niesamowicie wilgotna! Tak samo jak tłusta, tak pyszna 😋

Frutta di martorana

Choć z kształtu przypominają soczyste owoce i warzywa, frutta di martorana to słodycze z marcepanu. Sycylia stoi migdałami, z których wytwarzana jest masa marcepanowa. Z racji tego, że jest to precyzyjna, ręczna robota, idealnie nadają się na prezent przywieziony z południa Włoch 😉

Jedzenie na Sycylii - marcepanowe owoce i warzywa
Źródło zdjęcia: https://pasticceriasiciliana.it/product/frutta-martorana/

Dla wszystkich mających w planach odwiedzenie Sycylii, z góry życzę smacznego 😁 To jedzeniowy raj!

Jeśli skorzystasz z którejś z naszych rekomendacji, będzie nam bardzo miło, jeśli oznaczysz nas na swoim story 😉